Ik doe het weer: piekeren

Al de hele ochtend voel ik mij onrustig en ik kan er niet precies de vinger opleggen waar het vandaan komt. Er schieten zoveel gedachten door mijn hoofd, van hoe het verder moet met corona tot wat ik voor mijn coachpraktijk wil en hoe dit te bereiken en alles wat daar tussenin zit.

Emotioneel incontinent

Ik ben van nature een piekeraar. Uit zelfbescherming heb ik jarenlang alleen vanuit mijn hoofd geleefd. Probeerde de dingen verstandelijk te begrijpen, want als ik het verstandelijk kon begrijpen, kon ik het oplossen. Dat dacht ik tenminste. En ik was ook bang om te voelen. Bang voor de pijn van niet goed genoeg zijn en niet geaccepteerd worden. Gelukkig ben ik al lang niet meer bang om te voelen, wat dan wel weer kan resulteren in teveel voelen. Diegenen die mij goed kennen, weten dat ik emotioneel incontinent ben. Een term die ik veelvuldig gebruik en die betekent dat ik al meehuil bij TV programma’s zoals “All you need is Love”……. Need I say more?

Piekeren

Maar even terug naar dat piekeren, daar kan ik dus met vlagen nog last van hebben. En gelukkig niet op een negatieve manier. Dat ik er enorm neerslachtig van wordt, wakker van lig, of iets anders. Maar meer een fysieke onrust en mijn gedachten die dan alle kanten opschieten. Vandaag heb ik hiervoor mijn inspiratiekaarten gepakt en trok de kaart die staat voor “vertrouwen”. Zo ontzettend toepasselijk en die gaf mij meteen weer (innerlijke) rust.  

We weten allemaal wel dat piekeren geen zin heeft. Dat piekeren alleen maar negatieve energie oplevert en je totaal geen oplossing biedt voor waar je over aan het piekeren bent. We piekeren omdat we dan denken dat onze angst minder wordt en om voorbereid te zijn op de dingen waar we bang voor zijn. Maar je kunt 99 verschillende scenario’s bedenken voor het probleem waar je over aan het piekeren bent, en vaak gebeurt dan het 100e scenario waar je net niet aan gedacht hebt. Hoe balen is dat??

Wat helpt wel?

Ik deel graag met je wat voor mij helpt, misschien heb je er iets aan. Naast mijn inspiratiekaarten doe ik ook het volgende (niet alles tegelijk):

  • Door zeker 10 minuten bewust bezig te zijn met mijn ademhaling, dwing ik mijzelf om uit mijn gedachten te gaan. Ik verleg de focus naar mijn in- en uitademing. Dit zorgt er ook voor dat ik weer in mijn lichaam “zak” en de energie niet alleen in mijn hoofd blijft ronddraaien, maar weer overal goed kan stromen.
  • Afleiding zoeken door bijvoorbeeld naar buiten te gaan. Een wandeling in de frisse lucht en dan heel bewust te registeren wat ik zie, ruik, en hoor. Hiermee verleg ik de focus naar mijn zintuigen en ben niet meer bezig met de constante stroom van gedachten. Een boek lezen, muziek luisteren of een film kijken werken voor mij vaak niet (maar dat hoeft jou er niet van te weerhouden om het toch te proberen!). Zelfs dan presteer ik het om helemaal op te gaan in mijn gedachten. Ik moet dus echt iets actiefs doen en de badkamer poetsen helpt dan ook.

Oorzaak

Het is natuurlijk ook belangrijk om te achterhalen waar jouw piekeren vandaan komt. Het piekeren dat ik hierboven beschrijf, is redelijk onschuldig en de dag erna ook weer voorbij. Maar als jij al dagen of weken piekert over hetzelfde, raad ik je aan om hier echt mee aan de slag te gaan. Twee belangrijke vragen die je je dan moet stellen zijn:

  • Kan ik het probleem zelf oplossen?
  • Zo ja, wat kan ik er dan aan doen? Wacht niet langer en doe dat nu.

Als het antwoord nee is op de eerste vraag, ga dan op zoek naar een manier die jou helpt om het piekeren te doorbreken. Want het is duidelijk dat je geen invloed op de situatie kunt uitoefenen als het antwoord nee is. Dus zonde van je tijd om daar nog verder mee bezig te zijn. Die tijd kun je beter steken in dingen die je wel iets opleveren.

Wat kan jou helpen om het piekeren te laten stoppen?

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren!  

Delen is fijn!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Plaats een reactie